Dette er en international hjemmeside tiltænkt publikum uden for USA
Dette er en international hjemmeside tiltænkt publikum uden for USA Vælg dit land

Rejse

Hvis du har colitis ulcerosa eller Crohns sygdom, er du måske bekymret om, hvordan man tager på rejse med sygdommen. Man kan f.eks. være nervøs for at skulle opholde sig i en bil eller et fly i en længere periode eller for hvordan man agerer på et fremmed sted med uvant mad.

Når du er i remission (symptomfri periode), er det intet problem at rejse med inflammatorisk tarmsygdom (IBD), men hvis man rejser med symptomer, kan det være en god ide at planlægge sin rejse, uanset om det er en kort busrejse eller en lang flyvetur.

Selv om du har en inflammatorisk tarmsygdom, er der en række ting du kan gøre, som vil hjælpe dig i din planlægning.

Planlægning

Medicin

 • Medbring tilstrækkelig medicin til hele rejsen. Det kan være vanskeligt at få en ny recept i udlandet.
 • Hvis du har medicin, der skal opbevares i køleskab, kan du opbevare den i en lille køletaske, som du kan købe på apoteket, inden du rejser.
 • Det er en god ide at medbringe en kopi af din recept (med generiske navne – navnet på medicinen kan variere fra land til land) hvis du får brug for nye forsyninger.
 • Opbevar din medicin i originalemballagen, så den er nem at genkende.
 • Medbring et udvalg af håndkøbsmedicin såsom midler mod diarré, midler mod spasmer, væskeerstatning og smertestillende medicin. Tal med en mave-tarmspecialist, inden du anvender disse præparater.
 • Brug pilleæsker til at opbevare de små mængder medicin, du skal bruge i løbet af en dag, så du altid har din medicin med dig.
 • Hvis du rejser med fly, bør du pakke din medicin i håndbagagen, i tilfælde af at den indtjekkede bagage ikke når frem. Med de nuværende restriktioner for håndbagage skal du kunne fremvise dokumentation fra din læge med angivelse af dit medicinbehov. Det er bedst at undersøge hos flyselskabet, når du reserverer dine billetter, hvilke regler du skal være opmærksom på i forhold til at have medicin med i håndbagagen.

Fra din læge

 • Få et brev fra din læge, der informerer om din sygdomshistorik og medicin. Det kan være praktisk, hvis du bliver udspurgt i tolden eller hvis der opstår en nødsituation. Det kan også være praktisk at kunne vise brevet til en læge i udlandet, hvis du får brug for det. Det kan desuden være en god ide at få oversat dokumentet til det/de lokale sprog.
 • Bed din læge om en skriftlig handlingsplan, i tilfælde af, at din tilstand forværres, mens du er ude at rejse
 • Hav din læges telefonnummer og dit sygesikringsbevis og eventuelt forsikringskort i din pung.

Transport

 • Undersøg på forhånd, om de busser og tog, du skal rejse med, har toilet ombord. Bed om en gangplads tæt på toilettet, når du bestiller flybilletter.
 • Informer flyselskabet på forhånd, hvis du har behov for særlig kost eller medbring din egen mad
 • Medbring din egen mad, som du kan spise i tilfælde af, at den lokale mad ikke er kompatibel med dine behov.
 • Søg information på internettet og se om du kan få gode råd fra andre IBD-patienter, der har været på destinationen før dig.

Sikkerhedstjek

På grund af den øgede sikkerhed bekymrer du dig måske om, om det er muligt at tage din medicin med på rejsen. Du bør være forberedt på at fremvise medicinemballage og eventuelle medicinske apparater.

Hvis du skal kropsvisiteres, vil en stomipose og anden hygiejnebeskyttelse kunne mærkes. Et brev fra din læge, som beskriver din sygdom, medicin og eventuelle apparater, kan hjælpe med til at forklare din situation.

Husk at du har ret til at anmode om specialisthjælp, alt efter behov.

Er der steder, man ikke bør rejse hen?

Hvis du planlægger at rejse til et udviklingsland, bør du rådføre dig med din læge, inden du bestiller rejsen. Derefter kan du tale med din mave-tarmspecialist, inden du træffer den endelige beslutning.

Hvilke foranstaltninger bør jeg tage under rejsen?

Hvis din colitis ulcerosa eller Crohns sygdom blusser op på rejsen, behøver det ikke at betyde, at man skal blive hjemme på hotellet, men det kan være til stor gavn, hvis man laver nogle praktiske forberedelser.

 • Undersøg hvor offentlige toiletter er tilgængelige Du kan bruge internettet eller eventuelt en app på en smartphone
 • I nogle lande kan du få et “Can’t wait”-kort, som giver adgang til offentlige toiletter og handicaptoiletter, uden at du skal stå i kø
 • Medbring vådservietter eller toiletpapir samt rent tøj, til hvis det skulle blive nødvendigt

Vaccinationer

Som ved enhver anden rejse skal du altid sørge for, at du har de relevante vaccinationer og eventuel malariamedicin.

Tal altid med din læge i god tid (ca. 4-6 uger før afrejse). Hvis du beslutter dig for at bruge en privat vaccinationsklinik, skal du altid fortælle lægen om din sygdom.  Hvis du bliver behandlet for IBD, kan det desuden være relevant at blive vaccineret mod følgende sygdomme, afhængig af rejsedestination:

 • Gul feber
 • Hepatitis A
 • Hepatitis B
 • Kolera
 • Rabies
 • Meningokok hjernebetændelse
 • Japansk hjernebetændelse
 • Tuberkulose

Afhængigt af din medicin, vil der være vacciner, du bør undgå. Tal altid med din læge for at finde ud af, hvilke vacciner der er relevante for dig. Hvis du skal flyve langt, bør du også tale med din læge om, hvorvidt du har brug for en indsprøjtning for at forebygge blodpropper i benene.

Vær forsigtig med hvad du spiser

Vær altid opmærksom på, hvad du spiser. Vær ekstra forsigtig med drikkevand, brug og drik altid vand fra flaske (også til tandbørstning) og pas på ikke at komme til at sluge vand, når du tager bad. Undgå sushi, rå grøntsager (også salater) og is. Bestil drikkevarer uden isterninger, medmindre isterningerne er lavet af vand på flaske.

Tilberedte grøntsager og kød fra velkendte og rene restauranter bør være i orden at spise, men undgå mad fra boder og gadekøkkener. Spis kun frugter med skræl, som du selv skræller.

Rejseforsikring

Før du rejser, bør du sikre, at du har den rigtige rejseforsikring og at den dækker din IBD-sygdom. Desværre er der mange forsikringspolicer, der ikke dækker følgevirkninger af eksisterende sygdomme. Så sørg for, at dit forsikringsselskab yder fuld dækning. Du kan blive bedt om at bekræfte, at du ikke rejser mod lægens anbefalinger.

BEDØM DETTE INDHOLD

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars Gennemsnit 0.00 (0 stemmer)
Loading...

Formular til feedback