Dette er en international hjemmeside tiltænkt publikum uden for USA
Dette er en international hjemmeside tiltænkt publikum uden for USA Vælg dit land

Inflammatorisk tarmsygdom og studieliv

Hvis du er studerende, er der en række ting, du kan gøre for at håndtere din inflammatoriske tarmsygdom (IBD) og samtidig have et godt studieliv.

I skolen

Dine forældre har muligvis allerede fortalt din skole om din inflammatoriske tarmsygdom (IBD) (Crohns sygdom eller colitis ulcerosa), men måske vil du også gerne tale med din lærer om:

 • Hvilken supplerende hjælp du kan have brug for – f.eks. mere tid til afleveringer, muligheden for at lave en del af dit arbejde hjemmefra og tilladelse til at gå på toilettet i timerne.
 • Hvad du har problemer med
 • Eventuelle udfordringer med skolemad – måske har du brug for at kunne spise mad i timerne og måske kan du ikke altid spise det, der serveres på skolen.

Du kan bedre få hjælp i skolen, hvis du taler åbent med din lærer. Få dine forældre eller en ven til at være med, når du taler med din lærer, hvis det gør det nemmere for dig.

På universitetet

At gå på universitetet er en stor bedrift og en spændende mulighed. Hvis du har inflammatorisk tarmsygdom, bekymrer du dig måske om, hvordan du kan håndtere sygdommen i et nyt miljø, især hvis du samtidig skal flytte hjemmefra.

Skal jeg fortælle det på universitetet, at jeg har inflammatorisk tarmsygdom?

Du behøver ikke at fortælle universitet/den videregående uddannelse om din sygdom. Men det kan hjælpe dig at fortælle det, så de kan støtte dig, når du har brug for det.

Alt, hvad du fortæller universitetet, holdes fortroligt, og ingen oplysninger videregives uden din accept.

Hvilken form for hjælp kan jeg få på universitet?

Afhængigt af hvor i verden du befinder dig og hvilken slags universitet du går på, vil de have forskellige muligheder for at hjælpe dig med din tilstand.

Én måde at finde ud af, hvilken hjælp og support der er tilgængelig, er at tage kontakt til universitetet. Selvom du muligvis ikke er registreret som handicappet, kan din inflammatorisk tarmsygdom betyde, at du har ekstra behov og at du kan have fordel af den støtte, der tilbydes.

Ofte tilbydes følgende hjælp, når man har en kronisk sygdom såsom inflammatorisk tarmsygdom:

 • Ekstra tid til eksamen eller til afleveringer, når man lider af træthed relateret til sygdommen
 • Tilladelse til at spise eller tage medicin i undervisningen
 • Forståelse fra undervisere for, at du muligvis har behov for toiletpauser i løbet af undervisningen.

Hvordan kan jeg hjælpe mig selv?

Der er en række simple ting, du selv kan gøre for at hjælpe med at gøre dit liv på universitetet/den videregående uddannelse lettere.

 • Sæt dig tæt på udgangen, når du er til undervisning, så du hurtigt kan komme ud, hvis du har brug for det.
 • Hvis du har et skab, kan du have ekstratøj liggende, hvis du har brug for det.
 • Hav, som altid, din medicin på dig, og tag den, som du plejer.

Det kan også være nyttigt at tale med din mentor/studievejleder eller nogen fra studenterforeningen. Selvom du muligvis føler dig forlegen ved din sygdom, er det meget sandsynligt, at man på skolen er vant til at tage sig af studerende med kroniske lidelser. Forklar din situation til dine undervisere. Det vil hjælpe til at øge forståelsen for din situation, så der kan træffes beslutning om hjælp og procedurer. Det vil også betyde, at det ikke opfattes som dovenskab, hvis du er fraværende fra undervisningen på grund af sygdom, og det betyder, at underviserne kan give dig materialer, du ellers var gået glip af.

Du kan have brug for at tale med din studievejleder om følgende:

 • Hvor toiletterne er, og om du kan få adgang til personaletoiletter efter behov.
 • At du kan komme for sent til undervisningen på grund af din inflammatorisk tarmsygdom.
 • At du kan have behov for at spise mad i undervisningen, hvis du spiser små måltider regelmæssigt.
 • At du kan være fraværende fra undervisningen på grund af sygdomsopblussen eller lægebesøg. Undersøg, hvordan du bedst du kan indhente det tabte.
 • Hvis I skal på udflugt, bør du sikre, at arrangøren kender til din inflammatorisk tarmsygdom og at der er tilstrækkeligt med toiletfaciliteter på hele turen.

Jeg er bekymret over at skulle flytte hjemmefra

De fleste med inflammatorisk tarmsygdom formår at klare sygdommen selv. Med lidt god forberedelse og planlægning, bør du kunne flytte hjemmefra uden problemer.

Der findes forskellige muligheder for bolig, og det kan være en god ide at overveje følgende:

Kollegium: Undersøg, hvor mange I er om at dele toilettet og om der eventuelt er mulighed for at få eget badeværelse eller toilet. Nogle kollegier serverer mad i en kantine, mens andre stiller køkkenfaciliteter til rådighed. Har kollegiet eget vaskeri eller er der møntvaskeri i nærheden?

Dele lejlighed eller hus med andre studerende: Det kan føles mere som at ‘bo hjemme’, hvis man deler en lejlighed eller et hus med andre studerende end at bo på kollegium. Hvis du skal dele badeværelse med andre, bør du undersøge, hvor tæt badeværelset er på dit værelse, og hvor mange I er om at dele det.

Jeg er bekymret for, hvordan stressen fra mit studie kommer til at påvirke min inflammatorisk tarmsygdom

Det kan være stressende at læse på en videregående uddannelse med afleveringsfrister, undervisning og eksamener. Hvis din inflammatorisk tarmsygdom forværres i stressede perioder, skal du være ekstra påpasselig med ikke at blive stresset.  Forsøg at sætte tempoet ned og find metoder, der kan hjælpe dig til at slappe af; f.eks. regelmæssig motion, vejrtrækningsøvelser eller yoga.

Skal jeg fortælle det til mine medstuderende?

Du kommer til at møde mange nye personer på uddannelsen og det er helt op til dig, om du vil fortælle dem om din inflammatorisk tarmsygdom eller ej. Alle har deres egen måde at håndtere det på. Måske foretrækker du at lære folk at kende først, eller måske ville du hellere være åben om det fra starten. Det er op til dig.

Uanset hvad du beslutter dig for, kan det være en god ide at tænke over, hvordan du vil fortælle om din sygdom. Et godt råd er at holde det enkelt og forklare helt kort, hvad inflammatorisk tarmsygdom er, og, endnu vigtigere, hvordan det kan påvirke dig.

For nogle kan det føles som en lettelse at fortælle det til et par stykker. Hvis folk forstår, hvad du fejler, kan de også bedre hjælpe dig.

BEDØM DETTE INDHOLD

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars Gennemsnit 0.00 (0 stemmer)
Loading...

Formular til feedback