Dette er en international hjemmeside tiltænkt publikum uden for USA
Dette er en international hjemmeside tiltænkt publikum uden for USA Vælg dit land

Inflammatorisk tarmsygdom og arbejdsliv

Hvis du har colitis ulcerosa eller Crohns sygdom, er du måske bekymret om, hvordan din inflammatorisk tarmsygdom vil påvirke dit arbejdsliv og karrieremuligheder. Hvis du for nylig er blevet diagnosticeret med inflammatorisk tarmsygdom, kan du være bekymret over hvordan du håndterer en opblussen. Hvis du har været diagnosticeret i længere tid, kan du have brug for vejledning til, hvordan du tilpasser din arbejdsrytme, så den passer bedre til din inflammatorisk tarmsygdom.

Man kan have:

 • Bekymringer om, hvad man skal fortælle sin arbejdsgiver/leder
 • Bekymringer om at skulle på toilettet ofte og/eller uforudsigeligt, når man er på arbejde
 • Frygt for at skulle sygemelde sig, når man har opblussen
 • Tanker om, at kolleger ikke viser forståelse for sygdommen eller giver opbakning

Dette afsnit giver forslag til, hvad du kan gøre for at have det godt med at gå på arbejde. Det kan også være en ide at sætte dig ind i, hvilke rettigheder du har på arbejdspladsen.

Brug vores IBD Arbejdsguide til at få individuelle anbefalinger til dig og din arbejdsgiver. Den indeholder:

 • Oplysninger om inflammatorisk tarmsygdom og arbejdsliv
 • Individuelle anbefalinger til medarbejdere og ledere til at gøre arbejdspladsen mere ‘inflammatorisk tarmsygdom-venlig’
 • Vejledning til arbejdsgivere

Hvad skal jeg fortælle min arbejdsgiver?

Uanset om du skal starte i et nyt job eller om du allerede har et arbejde, når du bliver diagnosticeret med inflammatorisk tarmsygdom, skal du overveje, om du vil fortælle din arbejdsgiver/leder om din inflammatorisk tarmsygdom.

Det kan føles pinligt eller skræmmende, at fortælle det til din arbejdsgiver/leder. Når du informerer din arbejdsgiver/leder om din inflammatorisk tarmsygdom, kan det dog bidrage til:

 • At du kan være ærlig, når du ikke har det godt og slippe for at skulle skjule dine symptomer
 • At der kan laves tilpasninger på dit arbejde, som kan gøre dig mere komfortabel og gøre det muligt for dig at arbejde mere effektivt

Det kan være rart at have en tredjepart med, når du skal fortælle din arbejdsgiver/leder om din inflammatorisk tarmsygdom. Det kan f.eks. være en kollega, en repræsentant fra HR-afdelingen, en tillidsrepræsentant/arbejdsmiljørepræsentant eller en repræsentant fra din fagforening. Vedkommende kan støtte dig under samtalen, og, hvis de har en formel funktion på arbejdspladsen (f.eks. en arbejdsmiljørepræsentant), hjælpe med til at tilpasse din jobsituation.

Langt de fleste arbejdsgivere vil have forståelse for din situation. Viden om din sygdom kan hjælpe dig og din arbejdsgiver/leder til at arbejde godt sammen. Husk at selv om du fortæller din arbejdsgiver/leder om din sygdom, betyder det ikke, at alle andre på arbejdspladsen behøver at vide besked.

Du kan henvise din arbejdsgiver til vores side Medarbejdere med inflammatorisk tarmsygdom.

Det kan også føles som en udfordring at fortælle dine kollegaer om sygdommen, men det kan:

 • Hjælpe andre til at forstå, hvorfor du måske har behov for at holde fri eller har brug for opbakning
 • Medvirke til at skabe et bedre samarbejde på arbejdspladsen
 • Hjælpe andre til at give dig den støtte og hjælp, du har brug for
 • Betyde, at du ikke behøver at skjule det, når du tager din medicin eller har det skidt
 • Betyde, at folk ikke drager forkerte konklusioner eller tror du får særbehandling frem for dem
 • Nedmane frygt for, at det, du fejler, kan være smitsomt

Skal jeg fortælle min kommende arbejdsgiver om min inflammatorisk tarmsygdom?

Når du søger et nyt job, bekymrer du dig måske om, om det vil stille dig i en dårlig position i ansøgningsprocessen, hvis du fortæller, at du har inflammatorisk tarmsygdom. I Danmark er det ulovligt for arbejdsgivere at stille spørgsmål om din sundhed – herunder tidligere sygefravær – inden de tilbyder dig jobbet. Det kan dog være en ulempe for dig senere hen, hvis du tilbageholder oplysninger om dit helbred i denne process, og din arbejdsgiver senere finder ud af det. Det kan være en god ide at undersøge, hvad lovgivningen siger, inden du går til samtale.

Du kan henvise din arbejdsgiver til vores side Medarbejdere med inflammatorisk tarmsygdom, som giver vejledning til at ansætte personer med inflammatorisk tarmsygdom.

Hvad er mine rettigheder?

Uanset hvilket land du bor i, findes der normalt lovmæssige rettigheder, der skal sikre, at du ikke diskrimineres på grund af din sygdom.

Generelt set er det vigtigste spørgsmål, om du er i stand til at udføre dit job ordentligt, men din arbejdsgiver bør også se på alternative muligheder for at tilbyde dig andre opgaver eller et andet job. Det kan også være en hjælp, hvis du sætter dig ind i, hvilke rettigheder du har på arbejdspladsen.

Hvilke tilpasninger kan jeg gøre i forhold til mit arbejde?

Gode tilpasninger kan være:

 • Mulighed for at arbejde hjemmefra en gang imellem
 • Fleksible arbejdstider såsom korte dage eller varierende arbejdstider (især under eller efter en opblussen)
 • Ubegrænsede toiletpauser
 • Flytte dit skrivebord, så det er tæt på et toilet
 • Tilladelse til at bruge tid på lægeaftaler eller behandling

Transport til og fra jobbet kan være besværlig

Du oplever måske, at alene det at komme til og fra jobbet kan være stressende og vanskeligt. Hvis du bruger offentlig transport, kan det være svært at finde toiletter undervejs, hvis du har brug for det. Du synes måske også, at turen i sig selv er trættende og stressende.

Det kan være nyttigt at:

 • Tilpasse din arbejdstid, så du undgår myldretidstrafikken, så turen bliver mindre stressende
 • Bede om at have nogle hjemmearbejdsdage, især når du føler dig meget træt eller dine symptomer generer dig
 • Finde ud af, om der er toiletter undervejs på din vej til arbejde. I nogle lande findes der hjemmesider, der viser, hvor man kan finde offentlige toiletter
 • Finde ud af, om det er muligt at få en nøgle eller adgang til aflåste offentlige toiletter eller handicaptoiletter på din vej til arbejde.

Jeg bliver mobbet på arbejdspladsen

Det kan være vanskeligt, hvis dine kolleger ikke forstår din sygdom. Nogle gange kan dette resultere i mobning på grund af sygefravær eller irritation over, at du ikke udfører din del af arbejdet.

Det er en god ide at skrive alle episoder ned og notere, om der var andre til stede, mens det stod på. Tag en uformel snak med din nærmeste leder eller arbejdsgiver om dine bekymringer om, hvordan du bliver behandlet. Du kan måske løse problemerne på denne måde.

Hvis du ikke føler, at situationen bliver bedre, bør du tale med HR-afdelingen eller den relevante person på din arbejdsplads.

Jeg har dårlig samvittighed over mit sygefravær

At have dårlig samvittighed over at være fraværende fra arbejde, når du er syg, kan være en unødvendig belastning for dit helbred.

Hvis du har inflammatorisk tarmsygdom, er det sandsynligt, at du er fraværende fra dit arbejde fra tid til anden. Det kan være rart, hvis du sammen med din arbejdsgiver:

 • I forvejen aftaler, hvordan din arbejdsgiver kan kontakte dig, når du er fraværende. Du foretrækker måske at blive kontaktet via e-mail eller telefon. Bliver enige om, hvem der kontakter dig og hvor ofte (f.eks. hver dag, en gang om ugen).
 • Det kan hjælpe at holde kontakten med din arbejdsgiver. Forsøg så vidt muligt at vurdere, hvor længe du skal være fraværende, så din arbejdsgiver kan træffe de nødvendige foranstaltninger.

Det er vigtigt, at du ikke føler dig presset til at vende tilbage til arbejde, før du har det godt igen.

Jeg er nervøs for at skulle tilbage på arbejde efter at have været sygemeldt i lang tid

Hvis du har været væk fra arbejdet i flere uger eller måneder på grund af din inflammatorisk tarmsygdom, kan det føles stressende at skulle tilbage på arbejde. Tal med dine arbejdsgiver og eventuelle kollegaer, når du føler, at du er klar til at begynde at arbejde igen. Find ud af, hvad der forventes af dig, så du kan forberede dig.

Det kan også være rart at vende tilbage til arbejdet gradvist – startende med et par timer og og derefter længere og længere tid.

Jeg kan ikke udføre mit arbejde, når jeg har inflammatorisk tarmsygdom

Hvis du har talt med din arbejdsgiver og der ikke kan foretages tilpasninger på arbejdspladsen, kan du overveje forskellige andre muligheder, som bedre kan forenes med din sygdom.

 • Reducere din arbejdstid – et deltids- eller flexjob kan være mindre stressende end et fuldtidsarbejde
 • En anden geografisk placering. Hvis turen til og fra arbejde er din største bekymring, kan du forsøge at finde et job, tættere på hvor du bor
 • Blive selvstændig – starte din egen virksomhed. Til trods for at det til tider kan være hårdt og ustabilt, vil du blive din egen chef og selv kunne bestemme din arbejdstid. På den måske kan du også arbejde hjemmefra.
 • Overveje omskoling – at finde en ny karriere eller lave noget, som du kan gøre på deltid, hjemmefra eller på nedsat tid kan også hjælpe dig med at tilrettelægge et arbejdsliv, der er mere velegnet til dine sundhedsmæssige behov.

BEDØM DETTE INDHOLD

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars Gennemsnit 0.00 (0 stemmer)
Loading...

Formular til feedback