Dette er en international hjemmeside tiltænkt publikum uden for USA
Dette er en international hjemmeside tiltænkt publikum uden for USA Vælg dit land

Intimitet

Intimitet er et emne, der optager mange med IBD og en del undersøgelser viser også, at den seksuelle funktion er forringet hos IBD patienter. Det er helt naturligt at bekymre sig om indvirkningen af inflammatorisk tarmsygdom på dine private og seksuelle forhold og du føler måske, at det er for personligt eller pinligt at tale med din læge om – men det er vigtigt at tage hånd om de følelsesmæssige og psykologiske spørgsmål.

Følelser

Du kæmper måske med mange følelser, når det kommer til din tilstand. Du har måske også nogle helt andre følelser, når det kommer til dit forhold til en eksisterende eller ny partner. Det kan være forlegenhed, angst, bekymring eller at du er ked af det.

Det kan skyldes fysiske udfordringer (f.eks. hvis du har ubehagelige eller foruroligende symptomer) samt hvordan du har det med dig selv.

Du bekymrer dig måske om:

  • Gør det ondt at have sex, når man har colitis ulcerosa eller Crohns sygdom?
  • Hvad hvis jeg lugter?
  • Hvad hvis jeg skal på toilettet, mens jeg har sex?
  • Hvilken virkning har den medicin, jeg tager, på min sexlyst/evne til at have sex?

Det er helt naturligt at have disse bekymringer. Tal med din læge og din partner, hvis du kan. Taler du åbent om dine bekymringer, vil det formentligt føles som en lettelse og måske du vil føle dig mindre forlegen. Forsøg altid at huske på, at perioder med sygdomsaktivitet normalt efterfølges af meget bedre perioder med remission, og der vil du være i stand til at leve ‘normalt’ igen.

Fortæl din partner, præcis hvordan du har det, og hvornår du måske vil have brug for ekstra støtte. At tale sammen om sygdommen, herunder hvordan det påvirker din kropsbevidsthed, kan gøre intimitet lettere. Hvordan du gør det er vigtigt. Hold det simpelt. I begyndelsen er der ingen grund til at medtage alle detaljer om din IBD – der er god tid til at gå i dybden, når du bliver mere tryg ved situationen. Forsøg at fortælle ærligt og tillidsfuldt om dig selv – ikke med angst og pessimisme. Din partner vil hurtigt fornemme, hvordan du har det.

Du kan vise din partner denne hjemmeside som udgangspunkt for jeres snak. Kærlige forhold og et netværk af venner og familie kan gøre en stor forskel for din livskvalitet.

Vigtigheden af at tale og lytte

Hvis du oplever problemer med sex, især hvis du har ondt som følge af intimitet, er det vigtigt, at du taler med en mave-tarmspecialist. Hvis du ikke føler dig tryg ved at tale med din mave-tarmspecialist om denne form for udfordringer, vil du måske have det bedre med at tale med din IBD-sygeplejerske (hvis du har adgang til en) eller din egen læge.

Praktiske råd

Der er nogle ting, du kan gøre for at intimiteten bliver mere behagelig:

  • Hvis du skal tage en stikpille om natten, kan du indsætte den efter samleje. Det vil mindske risikoen for, at du skal på toilettet, mens du har sex.
  • Brug en glidecreme, hvis du oplever smerte eller ubehag under samleje.

Intimitet behøver ikke at være samleje. Kys og kærtegn uden samleje, når du ikke har det godt, kan stadig give begge parter meget nydelse.

Hvis du af og til føler dig overvældet eller flov over din IBD, så husk, at det er en del af den du er. Forsøg at tænke på hele jeres forhold; fælles oplevelser, drømme og mål.

Almindelige bekymringer

Selv om et fysisk forhold kan være det sidste, du tænker på, når du forsøger at håndtere symptomer og påvirkninger af IBD, er der flere ting, du kan gøre for at slappe mere af omkring det.

  • Jeg er meget træt: Sørg for at få en masse hvile og søvn. De fysiske påvirkninger af IBD kan også føre til stærke følelser, som er med til at trætte dig. Prøv at slappe så meget som muligt af, og hvis du vil, tal med din partner om dine bekymringer. Overvej at finde tid til intimitet, når du er mindre træt; f.eks. om morgenen i stedet for om aftenen.
  • Jeg føler mig ikke attraktiv: Tal med din partner om, hvordan du har det. Du kan blive overrasket over svaret. Der er en stor chance for, at han/hun slet ikke oplever de samme problemer som dig! Tænk over ting du kan gøre for at føle dig mere attraktiv f.eks. pænt tøj, en ny frisure eller forberede behagelige omgivelser til intime øjeblikke.
  • Sex gør ondt: Måske grundet forskellige komplikationer ved IBD (f.eks. fistler eller forsnævring). Tal med din læge, hvis det er tilfældet.
  • Hvordan vil en operation påvirke mig? Kirurgi kommer kun på tale, hvis andre former for behandling ikke har virket. I nogle tilfælde vil man have behov for stomi. Selvom det kan tage tid at vænne sig til det og det vil kræve noget tilpasning, vil det bedste være, hvis du og din partner kan tale åbent om det. Jo mere viden din partner får om IBD, jo mere forståelse vil han eller hun have for jeres situation.

Husk at du også altid kan tage fat i din læge omkring dine bekymringer, lige gyligt hvor store eller små de måtte være. Det vigtigste er, at de bliver håndteret.

BEDØM DETTE INDHOLD

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars Gennemsnit 0.00 (0 stemmer)
Loading...

Formular til feedback